top of page

Dijalozi podsvijesti - sjećanja

Svaka je percepcija sjećanje. Mi percipiramo samo prošlost, nepatvorena sadašnjost nevidljiva je razvoju prošlosti koja zagriza u budućnost.

Henri Bergson

 

U fokusu Dijaloga podsvijesti - sjećanja, eksperimentalnog i inkluzivnog projekta Empiria teatra u suradnji s Udrugom invalida rada Grada Zagreba, nalaze se lica ili, preciznije, zamućeni obrisi nejasnih, manipuliranih, (ne)pažljivo selektiranih i iskrivljenih sjećanja umirućeg Subjekta kojima se okupiraju radnici Kabineta sjećanja – nazvani Nubilus 1 i Nubilus 2 – pred trenutak gašenja ljudskog organizma.

Dijalozi podsvijesti čine nastavak razvoja poetike i glavne misije Empiria teatra – inkluzivne istraživačke procese koji uključuju razvoj storytelling formi, utemeljenih na kombinaciji fikcije i fakcije, imaginacije i stvarnih iskustava korisnica i korisnika Udruge invalida rada, prikupljenih dokumentarističkim pristupom i u iscrpnom razgovorima. 

 

Dok Nubilusi rekonstruiraju sjećanje Subjekta i vrše odabir onih najrelevantnijih sjećanja što čine predsmrtni presjek života, istražuje se sprega između identiteta pojedinca i sjećanja, odnos pojedinca i zajednice te pojma kolektivnog sjećanja, a storytelling kao formalna provodnica eksperimentalne izvedbe vraća nas i na duboko intimna pitanja smrtnosti čovjeka, pa samim time i smrtnosti njegovih sjećanja.

 

Kamo odlaze sjećanja onda kada više nema čovjeka? I koliko su narativne forme vješte i pouzdane u reprezentaciji jednog naizgled uobičajenog života Subjekta putem sjećanja ili pak pseudosjećanja?

 

U skladu s postavljenim problemom sjećanja koja nam izmiču i nestaju, bavimo se izvedbenim činom kojemu komponenta storytellinga dodatno potencira i osvještava njegovu neponovljivost i gubitak s obzirom na otvorenost takve forme koja se bazira na asocijativnosti i improvizaciji u svakom novom činu izvedbe. Dijelom je izvedbe i dokumentarna narativna linija koju čine audiozapisi iskustava korisnica i korisnika Udruge invalida rada, a koja daju projektu i jednu dokumentarnu dimenziju. 

Glume: Romina Tonković, Igor Hamer

Redateljica: Iva Srnec Hamer

Dramaturgija i tekst: Dina Vukelić

Skladatelj: Marko Milovac

Scenografkinja: Melita Omeragić

Kostimografkinja: Ana Trišler

Dizajn svjetla: Tomislav Maglečić

Asistentica produkcije: Andrea Divić

Autorica koncepta: Iva Srnec Hamer

 

Projekt je nastao u suradnji s korisnicama i korisnicima Udruge invalida rada Grada Zagreba Ljiljanom Sury Torčić, Brankom Tzun Makek, Nives Sokolean, Vinkom Šeler, Tomislavom Zekanovićem i Vesnom Šegota, koordinatoricom Anitom Kaiser te Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb. 

bottom of page