top of page

O NAMA

Empiria teatar novo je osnovana organizacija, koja se od početka svog djelovanja u 2021., orijentira na predstave, interdisciplinarne, intermedijske, hibridne, najvećim mahom izvedbene projekte društveno-angažiranog prosedea, kao i na edukativne, socijalno inkluzivne i interaktivne sadržaje, tribine, radionice i susrete s ciljem poticanja dijaloga o funkciji umjetnosti pri senzibilizaciji i razvoju mlade publike, propitivanju društveno osjetljivih problematika, pozicioniranju i aktivaciji marginaliziranih skupina u društvenom i kulturnom prostoru te angažmanu sudionika/ca neumjetničkih profesija kao aktivnih sukreatora/ica u umjetničkom i/ili istraživačkom procesu.

 

Empirijin je cilj svojim metodama i alatima kontinuirano i kritički preispitivati društvo, obraćajući se poglavito publici koja je na institucionalnoj razini zapostavljena, dakle mladoj publici kojoj nedostaje angažiranog sadržaja koji zahvaća njezine aktualne probleme te joj daje glas u istraživačkom i stvaralačkom procesu, umjetničkoj prezentaciji i izvedbi, diskusijama, radioničkim i interaktivnim programima.

 

Empirijin program razgranat je u programske cjeline:

1. PROIZVODNJA I DISTRIBUCIJA PREDSTAVA; adresiraju se problemi koji okupiraju srednjoškolsku i mladu ciljanu publiku poput društvenih mreža, usamljenosti, zaštite mentalnog zdravlja, klasnih razlika među mladim generacijama, nezaposlenosti mladih, iseljavanja, odnosa mladih i kapitalizma; u predstavama se iskušavaju različite forme i estetike te se koriste novi mediji i tehnologije, dokumentaristički elementi, elementi popkulture;

 

2. ISTRAŽIVAČKE PRAKSE koje prate umjetnički proces, a sadrže prikupljanje podataka, razmjenu i dokumentaciju osobnih iskustava, suradnju sa stručnjacima/ama iz različitih područja; kontekstualizaciju problema s obzirom na geografsko područje, socioekonomska i društvena pitanja; eksperimentira se s asocijativnim i podsvjesnim značenjima i inscenacijom unutarnjih/podsvjesnih stanja putem scenskih objekata i zvuka; razvija se i integrira storytelling te se istražuju interdisciplinarne metode, pristupi, značenja, društveni i psihološki učinci narativnih formi, odnosno oblikovanje i transmisija pripovjedne građe kojom se subvertiviraju tradicionalni narativi i identiteti; istražuju se mogućnosti digitalnih medija u izvedbenim umjetnostima te recepcija “online izvedbe” kroz radioničke programe i društveno humanističke konferencije (platforma DARIAH-HR, skupina Theatralia);

 

3. EDUKATIVNI I PARTICIPATIVNI PROGRAM, čiji je cilj putem radionica, interaktivnih izvedbi, hibridnih formi, tribina, razgovora, susreta i događanja provoditi otvoreni dijalog, edukaciju i socijalnu inkluziju, aktivirati i angažirati djecu, mlade i pripadnike/ce osjetljivih skupina te ih potaknuti na umjetničku kreaciju, kritičko razmišljanje i sudjelovanje u društvenim promjenama; obuhvaćene su i aktivnosti koje ukazuju na probleme i izazove na izvaninstitucionalnoj sceni te pokreću dijalog među umjetnicima/ama; ova programska cjelina dotiče se širokog spektra tema poput ekologije, razvoja ekosvijesti kod djece, ekološkog aktivizma u umjetnosti, nezaposlenosti mladih osoba, obrazovnog sustava i (ne)snalaženja na tržištu rada, stigmatizacije umjetničkih profesija i prekarnih radnika/ca; čitanja kod djece, reinterpretacije lektirnih naslova u svjetlu popkulture, popularnih žanrova i estetika.

 

4. RAZVOJ MREŽA I SURADNJI sa srodnim organizacijama, udrugama, centrima za kulturu i ostalim kulturnim akterima; angažman i afirmacija mladih umjetnika/ca koji traže svoj kreativni prostor.

260599193_309371017854848_8099324168334918891_n.jpg

Iva Srnec Hamer

Osnivačica i umjetnička ravnateljica Empiria teatra, autorica, producentica i redateljica. Diplomirala je 2013. na MA studiju kazališne režije i radiofonije na ADU autorskom predstavom Ulice u jesenje jutro pod mentorstvom prof. Branka Brezovca u produkciji Centra za kulturu Trešnjevka i ADU te pismenim radom Poezija i kazalište. Članica je HDDU-a te HZSU-a. Od 2010. sudjeluje u osnivanju umjetničke organizacije Točka na i, a od svibnja 2021. vodi Empiria teatar. 

 

Ostvarila je mnoge suradnje s nezavisnim kazalištima poput Teatra Exit (Igor Hamer: Samo jučerašnja vijest), Hit teatra (Metoda za Brak, Julijin balkon), Točke na i (Duet za jednog, M. Krleža: Galicija), Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić (Ružno pače, Crvenkapica, Šuma Striborova) Teatra Mjesec (Vidimo se sutra), produkcijskom kućom Eurokaz (Pjesma Cvrčka, A. G. Matoš: Umorne priče) i Teatra Mašina igre (Beatrica Kurbel: Park). Ostvarila je dvije suradnje sa Zagrebačkom filharmonijom i Hrvatskom glazbenom mladeži: simfonijski koncert R. Korsakov: Šeherezada te simfonijski koncert Wagner i Verdi online. Od institucionalnih projekata i suradnja najznačajnije su suradnje s GK Žar ptica (Mala sirena), Dječjim kazalištem Dubrava (Kraljevna na zrnu graška, Robin Hood), Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu (Hocus pocus priča iz Freakwoodske šume). Radila je kao inspicijentica na Zagrebačkom histrionskom ljetu na Opatovini, kao dramski pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih pet godina, a trenutno radi kao dramski pedagog u udruzi Praktikum, Gradskom kazalištu Trešnja, Gradskom kazalištu Jastrebarsko te umjetničkoj organizaciji Točka na i.

© fotografija: Robert Gašpert za Story

Producentica i dramaturginja Empiria teatra. Dramaturginja, dramska spisateljica i stalna vanjska suradnica na Dramskom programu Hrvatskog radija. Diplomirala je komparativnu književnost i lingvistiku na Filozofskom fakultetu te dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2015. Kao dramaturginja i dramska spisateljica radila je u institucionalnim kazalištima i na izvaninstitucionalnoj sceni na tridesetak kazališnih produkcija. Izvode joj se autorski dramski tekstovi Ako kažeš, gotov si! u Žar ptici, Muke svete Sanje u karanteni u omnibusu Monovid-19 u ZKM-u, Dnevna doza mazohizma u MKC-u u produkciji Presvrta (Skoplje, Sjeverna Makedonija), Darian, hrvatski kralj samopomoći u SK Kerempuh, Moderni oblici patnje u koprodukciji GK Gavella i Ludens teatra te Digitalno sama u produkciji Empiria teatra. Tekstovi su joj izvođeni i na Hrvatskom radiju, prevedeni na francuski, poljski i makedonski jezik, a Dnevna doza mazohizma tiskana je i izdana u Kazalištu i u nakladi Pozor te istaknuta u užoj selekciji na regionalnom natječaju Hartefakta 2017. Autorica je scenarija za kratke igrane filmove te se bavila edukativnim radom u području kazališta i filma (Animafest, Empiria teatar, Punctum, Sedmi kontinent). 

image_6483441 (1).JPG

Dina Vukelić

Screenshot 2023-10-19 at 11.53.25.png

Producentica Empiria teatra. Iskusna savjetnica za međunarodno poslovanje i investicije s više od 12 godina rada u javnom i privatnom sektoru. Trenutno apsolventica MA studija međunarodnog poslovanja na DOBA Fakulteta u Mariboru, prije je završila BA studij komparativne književnosti i poljskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te studirala dramaturgiju na ADU u Zagrebu. Trenutno vlasnica obrta za prevođenje i poslovno savjetovanje MONAKE, iza sebe ima jedan od najuspješnijih i višestruko nagrađivanih greenfield investicijskih projekata u Hrvatskoj, a svojim znanjim i iskustvom rada u prodaji i međunarodnom razvoju poslovanja, pojačanje je za rast i razvoj Empiria teatra u području produkcije i marketinga.

Monika Cegnar Jurjević

U Empiriji je angažirana kao dramaturginja, dramatičarka, istraživačica i teorijska podrška. Diplomirala je na preddiplomskom studiju dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti i preddiplomskom i diplomskom studiju komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2021. godine upisuje Poslijediplomski doktorski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Od 2014. godine do danas radi kao samostalna umjetnica – dramaturginja na nizu kazališnih projekata. Objavljivala je u Filmonautu i Književnoj smotri. Autorica je nekoliko drama, među kojima se ističu Klasa iznad i Midnight radio, praizvedene na Hrvatskom radiju 2020. i 2021. godine.

Screenshot 2022-10-11 at 16.01.26.png

Dora Golub

bottom of page