top of page

T. O. U. C. H.
(Theatre Outreach: Unravelling Connections In Humans)

O PROJEKTU 

Dvogodišnji međunarodni projekt Kreativne Europe, započet 2022., u suradnji s nositeljem projekta CEPORA (Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, Srbija) i partnerom Uniamoci (Italija) koristi se metodama primijenjenog kazališta i socijalno inkluzivnim pristupom da bi povezao tri osjetljive skupine (djecu bez roditeljske zaštite, osobe s invaliditetom, nezaposlene mlade osobe) kroz njihovu participaciju u umjetničkom procesu.

 

Nakon izvedbi predstave (Ne)vidljivi u trima zemljama (Srbija, Italija, Hrvatska), provedenog radioničkog programa s mladim nezaposlenima (Hrvatska) i interaktivnih izvedbi za škole, cilj je tijekom 2024. razvijati i provoditi nove aktivnosti vezane uz socijalnu inkluziju i primijenjeno kazalište. 

PREDSTAVA (NE)VIDLJIVI 

Predstava (Ne)vidljivi bavi se oblicima marginalizacije i represije različitih osjetljivih skupina u društvu, otvarajući tabu teme i postavljajući pitanja o predrasudama i o tome koliko smo spremni prihvatiti, uvjetno rečeno, drugačije od sebe, bilo da je riječ o osobama s invaliditetom, mladim nezaposlenim osobama ili djeci odrasloj u domovima za nezbrinutu djecu. Inspirirana improvizacijama, istinitim pričama i iskustvima na relaciji triju zemalja, Srbije, Hrvatske i Italije, ova predstava u jedan omnibus povezuje autentične doživljaje čak 19 izvođača/ica raznovrsnih senzibiliteta i problema kojima je zajedničko upravo jedno – pozornica kao sigurno mjesto gdje započinje društvena promjena. 

RADIONICE A ŠTO DALJE?

U sklopu ovog projekta, razvijen je i proveden te se provodi radionički program pod naslovom A što dalje?U trajanju jednog školskog sata, program sadrži izvedbu glumica i pomno koncipirane radionice na teme nezaposlenosti, pronalaska idealnog zanimanja, snalaženja na tržištu rada te prijelomnih odabira u vezi budućnosti učenika.

 

Kratka izvedba, uz pristupačnu priču, prepoznatljive karaktere, njihove dvojbe, izazove i obrate, učenike potiče na diskusiju i kritički pogled na važnu životnu odluku - onu u vlastitom zanimanju. Nakon izvedbe, predviđen je radionički rad s glumicama i redateljicom, ujedno dramskom pedagoginjom i vršnjačkom edukatoricom, kako bi učenici, uz glumačke alate i metodu primijenjenog kazališta, ponudili vlastita viđenja pokrenutih problema u obliku kratkih dramskih etida. Program završava moderiranom diskusijom kojom se sažimaju pogledana izvedba, prezentacija izvedbi etida učenika i pokrenute teme, prilagođene interesima i afinitetima učenika. 

HRVATSKI AUTORSKI TIM

Redateljica, dramska pedagoginja i vršnjačka edukatorica: Iva Srnec Hamer 

Asistentica režije: Dora Golub 

Producentica i suradnica na projektu: Monika Cegnar Jurjević  
Dramaturginja: Dina Vukelić  
Izvode: Dorotea Ilečić Sever, Mia Leonie, Mirna Ostrošić 
Fotografije: Filip Milković
Partnerske organizacije: CEPORA (Srbija) i Uniamoci (Italija)

bottom of page