top of page

Smiling D
Насмеана депресија

4 priče nastale iz glumačkih improvizacija, 4 glumca, 2 zemlje, 2 jezika, jedna bitna tema

U društvu koje teži savršenstvu i idealnoj verziji sebe, a (i dalje) stigmatizira mentalne bolesti, smiješak je obrambeni mehanizam i imperativ opstanka, naličje kojim se skrivaju privatne depresije, ali i vanjski socijalni faktori kojima se takvi mehanizmi dodatno potiču i perpetuiraju. Tome pomažu i društvene mreže kao platforme koje reproduciraju ideale sreće i kompetitivnost, dok je društvena slika u zemljama pogođenima pandemijom, iseljavanjem, tranzicijom, neimaštinom najčešće posve suprotna od onoga što se prezentira - što dovodi do nesrazmjera između želja i stvarnosti.

 

Internacionalni autorski projekt Smiling D uzima u obzir sredine dviju bivših jugoslavenskih zemalja, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, kao i utjecaje konzervativnih struja na status depresije kao (ne)legitimne bolesti zajednice, a koja, između ostalog, podliježe i štetnim rodnim stereotipima.

 

Ovaj autorski projekt temeljio se na istraživačkom procesu s glumcima koji su s redateljicom Ivom Srnec Hamer i dramaturginjom Dinom Vukelić, proizveli autentične storytelling forme inspirirane vlastitim materijalima i različitim manifestacijama depresivnih stanja koji uključuju intimne i društvenopolitičke probleme.

 

U Pogonu Jedinstvo izveden je showcase makedonsko-hrvatskog autorskog projekta.

Produkcija: Empiria teatar, Presvrt

Režija: Iva Srnec Hamer 

Dramaturgija: Dina Vukelić 

Glumci: Darko Ristovski, Natalija Teodosieva, Denis Bosak, Igor Hamer 

Producenti: Iva Srnec Hamer i Petar Antevski

Projekt je nastao u sklopu twinning programa koji se fokusira na okupljanje dviju organizacija u području umjetnosti i kulture s ciljem bliskog surađivanja kroz određeno vrijeme i stvaranja prostora za međusobno učenje i angažman, izgradnju kapaciteta i umrežavanje.

 

Projekt je nastao uz financijsku podršku Kreativne Europe i Projekata suradnje Zapadnog Balkana dok Program twinning koordiniraju Platforma Kooperativa i Anibar. Sadržaj ovog događaja odgovornost je provedbenih članica i ne odražava nužno stavove Europske unije.

bottom of page