top of page

Šteta bacit

Projekt Šteta bacit ekološko je izvedbena inicijativa s više aktivnosti orijentiranih prema mladoj publici putem edukativnih i stručno vođenih radionica, a uključuje istraživačke i praktične metode rada, kao i participativne prakse kojima se ukazuje na izazove i prepreke umjetnika/ca u nezavisnom sektoru, pritom ih umrežavajući oko ideje razmjene, donacije, prenamjene i ekološki osviještene uporabe scenografije, kostima i rekvizite s dvojakom namjerom – s jedne strane, ekonomičnom uporabom materijala u kontekstu ograničenih financijskih resursa te s druge strane, osvještavanjem oko problema viška (scenskog) otpada.

 

Projekt Šteta bacit započet je inicijativom Empiria teatra na društvenim mrežama, odnosno na Facebooku u svrhu rješavanja problema gomilanja scenskog otpada koji nastaje kao nusproizvod rada u izvedbenim umjetnostima unutar nezavisnog sektora.

 

6. rujna 2022. uspješno je održan prvi Kazališni buvljak u Centru mladih Ribnjak te su pokrenute ekološke i glazbeno-ekološke radionice za djecu. Nakon inicijalnog pokretanja projekta bez financijske potpore i uz volonterski rad, projekt je naknadno, u 2023. godini, dobio podruške Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba. Projekt se potom nastavio provoditi održavanjem ekoloških radionica pod nazivima Life In Plastic Is Not Fantastic i Sigurno mjesto za ugrožene biljke i životinje. Pored kontinuirane suradnje s Centrom mladih Ribnjak, čijim je Empiria rezidentom, ostvarene su suradnje sa Zoološkim vrtom Grada Zagreba i Mjesnim odborom Pongračevo.

 

Projekt je dobio i na medijskoj vidljivosti te je popraćen na više medija. U projekt su uključeni mladi umjetnici, glumci, dramski pedagozi, scenografkinja, fotograf te Empirijin stalni produkcijski tim.

Fotografije: Filip Milković

bottom of page